Winkelcentrum Amstelveen

‘Amstelveen: Dorpsgevoel met een Amsterdamse twist’

Henk Burger, Henk Burger Makelaardij

‘Amstelveen: Dorpsgevoel met een Amsterdamse twist’

In aanvulling op het bekende rapport Woon Amsterdam, dat inzicht geeft in de meest actuele situatie van de Amsterdamse koopwoningmarkt, is dit jaar  gekozen voor een uitgave met als thema Amsterdam en de Metropoolregio. En dat is natuurlijk niet voor niets. Door de druk op de Amsterdamse woningmarkt worden de omringende gemeenten steeds belangrijker. Zo ook Amstelveen, waar ons kantoor gevestigd is. En Amstelveen, ten zuiden van Amsterdam, heeft alles; de voordelen van een ’metropool’ en het typische dorpsgevoel, met een Amsterdamse twist.

Licht, lucht, groen en water zijn elementen die hier goed vertegenwoordigd zijn. Dat is mede de reden waarom ook in Amstelveen, in navolging van Amsterdam-Zuid, de prijzen van woningen ten opzichte van voorgaande jaren behoorlijk zijn gestegen. De prijzen van jaren 30-woningen zijn in 2016 bijvoorbeeld met 20% en in 2017 met circa 8% gestegen.

Ik zei het al eerder, Amstelveen heeft alles. Naast licht, lucht, groen en water, biedt de gemeente een verscheidenheid aan woningen. Van kleine appartementen tot luxe, vrijstaande villa’s. Van jaren 20- en 30-woningen tot in 2016 opgeleverde nieuwbouwcomplexen. ‘U zoekt, wij draaien’,  was lang het motto. De nadruk leg ik op het woordje ‘was’.

De omgeving wordt bij steeds meer mensen bekend en als uitvalsbasis gezien indien je in Amsterdam-Zuid niet kunt slagen. Het feit dat in Amstelveen woningen met tuin te koop zijn voor de prijs van een appartement in Amsterdam,  heeft ervoor gezorgd dat de vraag enorm is gestegen. En nu dreigt ook hier de markt wat ‘droog te koken’.

Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen wordt een aantal kantoorgebouwen omgebouwd tot wooncomplexen en vindt op verschillende plekken verdichting plaats. Een voorbeeld daarvan is de Sportlaan. Daar is een aantal kantoorgebouwen gesloopt en worden woningen en appartementen gerealiseerd.

Heel opvallend is het feit dat het aanbod van de huurwoningen enorm is gestegen Eind 2017 staan er 301 woningen te huur, terwijl het aanbod in 2016 op hetzelfde tijdstip slechts 189 bedroeg.

Het aanbod van koopwoningen in Amstelveen is op het moment van het schrijven slechts 398 stuks, terwijl dat in dezelfde periode in 2016 nog 760 stuks bedroeg. Deprijsstijging van de koopwoningen is in het derde kwartaal van 2017 tot stilstand gekomen. Maar met een prijsstijging van 21% in 2016 en 12% in het eerste deel van 2017 heeft de markt laten zien dat de vraag vele malen groter is dan het aanbod.

logo henk burger logo metropoolregio amsterdam

 

AMSTELVEEN
Amstelveen is een plaats en gemeente in Noord-Holland. De bebouwde kom grenst in het noorden aan Amsterdam. Amstelveen telt bijna 90.000 inwoners (2017) op een oppervlakte van 44 km2.