Amsterdam centrum mva

Centrum: ‘Invoering eeuwigdurende erfpacht van dichtbij meegemaakt’

martijn peters peters en partners

Martijn Peters, Peters en Partners

‘Invoering eeuwigdurende erfpacht van dichtbij meegemaakt’

Ons makelaarskantoor Peters en Partners is gevestigd aan de Keizersgracht, nabij de Leidsestraat. Het is een drukke en levendige buurt waar we dagelijks te maken hebben met veranderingen op allerlei niveaus. Zo zien we dat de Rode Loper vorm krijgt, dat het geloof bij bewoners en gebruikers er is dat de Noord-Zuidlijn echt gaat rijden en dat de binnenstad autoluwer wordt gemaakt. Het aantal toeristen dat Amsterdam en stadsdeel Centrum bezoekt stijgt nog steeds, hetgeen economisch positief is maar bij veel Amsterdammers – tezamen met de werkzaamheden aan de openbare ruimte – ook ergernis veroorzaakt.

De grotere projecten in het centrum voor de komende periode zijn het gereedmaken van de Noord-Zuidlijn en de bijbehorende Rode Loper. Op langere termijn zal het Stationseiland onder handen worden genomen. De verwachting is dat de drukte hier in 2025 zal toenemen tot ongeveer 300.000 reizigers per dag. In Het IJ achter het Centraal Station zijn plannen voor een nieuwe fietsenstalling waar minimaal 4.000 fietsen kunnen worden geplaatst, met daarboven een wandelboulevard. Dit wordt ook wel het Project Waterfront genoemd.

Ons kantoor is een van de twee geselecteerde partijen om voor de Gemeente Amsterdam woningen te mogen verkopen. Hierdoor hebben wij als eerste de invoering van eeuwigdurende erfpacht bij bestaande bouw in het centrum van dichtbij kunnen meemaken. Kort samengevat houdt dit systeem in dat een koper kan bieden op de opstal (de woning) en een keuze kan maken om een jaarlijks geïndexeerde (CPI) canon te gaan betalen of om de verplichting tot het betalen van de canon eeuwigdurend af te kopen. Tijdens een verplichte verkooptermijn van minimaal zes weken kunnen gegadigde biedingen uitbrengen bij een door de gemeente geselecteerde notaris. De gemeente kiest uit die biedingen een partij aan wie het object ‘voorlopig’ gegund wordt. Samen wordt de erfpachtovereenkomst ondertekend, waarbij de Algemene Bepalingen van Eeuwigdurende Erfpacht 2016 van toepassing worden verklaard. De definitieve gunning vindt plaats na de positieve uitkomst van een integriteitsscreening, een positief besluit van Burgemeester en Wethouders en het aflopen van eventuele financiële voorbehouden. Doordat er tot nu toe nog weinig transacties zijn geweest, kunnen wij nog niet goed inschatten wat de verschillen zijn tussen woningen die verkocht worden onder de Algemene Voorwaarden van Voortdurende Erfpacht 2000 en de Algemene Bepalingen van Eeuwigdurende Erfpacht 2016. Het aanbod van de gemeente is te vinden op: https://aanbodvastgoed.amsterdam.nl/.

In vergelijking met een jaar geleden is het aantal verkochte woningen in Amsterdam op alle fronten sterk gedaald -de laatste 10 jaar is het aantal transacties zelfs nog nooit zo laag geweest -maar liggen de transactieprijzen van woningen over de gehele linie hoger. Volgens de kerncijfers van de Gemeente Amsterdam is het aantal woningen, gebouwd na 2000, toegenomen met 10%, zijnde circa 7.600 woningen. In het centrum is het totale aanbod van woningen iets gestegen maar het aantal verkochte woningen is gedaald van 1.190 naar 970 woningen. De gemiddelde prijsstijging is iets meer dan 7% ten opzichte van een jaar geleden, waarbij de mediane transactieprijs afgerond € 545.000,- is.

logo metropoolregio amsterdam

 

Een gedachte over “Centrum: ‘Invoering eeuwigdurende erfpacht van dichtbij meegemaakt’

  1. Dit klopt niet, er is nooit zoveel verkocht in Amsterdam als de laatste jaren, al loopt dat nu wel wat terug. Kijk maar in de statistiek van CBS/Kadaster.

Reacties zijn gesloten.