Heemsteede woonwijk mva

‘Heemstede top 5 op gebied van leefbaarheid’

tom heijmeijer

‘Heemstede top 5 op gebied van leefbaarheid’

In het jaarlijkse onderzoek van Elsevier prijkt Heemstede al jarenlang in de top 5 van de beste gemeenten op het gebied van leefbaarheid. Niet verwonderlijk; prachtige lanen, herkenbare jaren 20- en 30-architectuur, veel groen rust en ruimte. Het is niet alleen een sfeervolle plaats, het is ook een centrale plek om te wonen; je zit zo in de stad Haarlem, kunt vanuit Heemstede op de fiets naar het stand en Amsterdam en Schiphol zijn makkelijk bereikbaar met de auto of trein.

Vergrijzing

Heemstede telt circa 27.000 inwoners en is een echte forensenplaats, het merendeel van de werkzame bevolking werkt in de regio Amsterdam. Hiernaast is Heemstede ook behoorlijk vergrijsd; 33% van de bevolking is 60 jaar en ouder. Dit laatste vormt meteen ook een behoorlijke belemmering voor de doorstroom in de plaats. Veel senioren hebben de wens om naar een gelijkvloerse woning in het centrum te verhuizen. Het aanbod op dit gebied is echter zeer beperkt en nu de markt weer aangetrokken is, zien wij ook een enorme stijging in de transactieprijzen. Dit betreft met name de ruimere appartementen (>120 m²) in de luxere complexen. Het afgelopen jaar stegen de prijzen als gevolg van het zeer beknopte aanbod voor deze luxe appartementen met maar liefst 22%. De kleinere en eenvoudiger appartementen op minder centrale locaties laten een bescheidener stijging zien.

De senioren laten veelal ruimere eengezinswoningen (>180 m²) achter, gebouwd in de jaren 20 en 30. Deze woningen zijn zeer geliefd bij de doorstromende huizenkoper maar dus ook zeer beperkt wat aanbod betreft. Woningen in dit segment worden veelal binnen een week verkocht en de m²-prijzen liggen op een historisch hoog niveau; prijzen tussen € 5.000 en € 6.000 zijn inmiddels gewoon. Bij exclusievere objecten lopen de m²-prijzen op tot € 7.000 +.
Ook het aanbod op nieuwbouwgebied is erg beperkt, slechts mondjesmaat is er een locatie beschikbaar voor grondgebonden of gestapelde bouw.
Ondanks het feit dat Heemstede een forensenplaats is en veel bewoners actief zijn in de metropool Amsterdam, is het percentage verhuisbewegingen vanuit Amsterdam slechts 7%. Het merendeel woont al in Heemstede of is afkomstig uit de naastliggende plaatsen Haarlem en Bloemendaal.

Al met al kan geconcludeerd worden dat het blijft dringen op zoek naar geschikte woonruimte.

MVA-makelaar Tom Heijmeijer, Boonstra Heijmeijer Makelaars.

metropoolregio amsterdam klein

 

HEEMSTEDE
Heemstede is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Holland. De gemeente telt 26.989 inwoners (2017) en heeft een oppervlakte van 9,61 km² (waarvan 0,15 km² water).