Bouw houthavens Amsterdam West

‘Houthavens, markante toevoeging aan de stad’

‘Houthavens, markante toevoeging aan de stad’

Het afgelopen jaar werd er veel over de ontwikkelingen op de Amsterdamse huizenmarkt gesproken en geschreven. Stijging van de prijzen, Airbnb, beleggers die de stad opkopen, de komst van buitenlandse bedrijven en hun medewerkers die ook op zoek zijn naar woonruimte. Soms genuanceerde berichtgeving, soms volslagen onzin werd – meestal via (sociale) media – onder de aandacht van de lezers gebracht. Stadsdeel West vormt hierop geen uitzondering.

Sinds 2013 stijgen de prijzen elk jaar met minstens 15%. Deels was dit een inhaalslag van de crisis, deels de toenemende vraag. Door het vliegwieleffect zijn de prijzen ongekend hoog.
Ten westen van het Vondelpark liggen de prijzen nu tussen de €6.500 en €8.500 per m2, in Bos en Lommer tussen de €5.000 en €6.500. Door de enorme vraag en het grote tekort aan woningen blijven de prijzen verder stijgen.

Het enige deel van stadsdeel West waar nog gebouwd wordt zijn de Houthavens. Deze markante toevoeging aan de stad is dan ook meteen het paradepaardje. Het gebied bestaat uit zeven eilanden. Blok 0 wordt al volop bewoond. De overige projecten worden nu verkocht, gebouwd of binnenkort opgeleverd. Met bijzondere blikvanger Pontsteiger als entree van de Houthavens. Dit gebied zal uiteindelijk bestaan uit ongeveer 5500 woningen, een hotel, een school en voorzieningen.

Net als alle voorgaande decennia vertrekken gezinnen uit de stad. Ook nu is dat weer een actuele discussie. En ook in West gebeurt dit. Een logisch gevolg van de demografische opbouw van de stad. In West staan vooral vooroorlogse etagewoningen. Deze worden bewoond door jonge mensen, alleenstaanden of stellen. Over het algemeen gaan zij samenwonen, krijgen kinderen, de huizen worden te klein en de bewoners willen doorstromen. Door de hoge opbrengsten van deze woningen hebben zij meerdere keuzes; Zuidoost, Nieuw West, IJburg, Haarlem e.o. of ’t Gooi. Velen van hen kiezen voor Haarlem of ’t Gooi vanwege status, veiligheid of woonomgeving. Het opvallende uit het onderzoek is dat migratiegezinnen wel in Amsterdam blijven. Zij hebben blijkbaar niet de behoefte een woning buiten de stad te zoeken. Zij maken hun keuze uit mooie nieuwbouw in Nieuw West, Noord of Zuidoost, gelden voorgaande argumenten voor hen niet of op een andere manier?

We kunnen nu eenmaal geen eengezinswoningen binnen de ring bijbouwen.

MVA-makelaar Anton van Klooster, Hallie & Van Klooster Makelaardij.

metropoolregio amsterdam klein

AMSTERDAM-WEST
Amsterdam-West is een stadsdeel van de gemeente Amsterdam en werd ingesteld in 2010. Het is een samenvoeging van de vroegere stadsdelen Oud-West, Westerpark, De Baarsjes en Bos en Lommer. In 2015 bedroeg het aantal inwoners 142.728 op een oppervlakte van bijna 10 km2.