Amsterdam-Oost tennisbaan mva

‘Oost heeft verbindende functie’

‘Oost heeft verbindende functie’

Amsterdam-Oost is een zeer gevarieerd en dynamisch stadsdeel met voor ieder wat wils. Langs de Amstel aan de Weesperzijde, rondom het Oosterpark en in de Watergraafsmeer staan de nodige statige panden. De Dapperbuurt en de Indische buurt zijn typische arbeidersbuurten die eind 19de eeuw zijn ontwikkeld. De wijken Jeruzalem en Betondorp zijn een product van de woningnood na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 70 en 80 werden de overgebleven gebieden volgebouwd.
Eind jaren 80 zijn de eerste stappen gezet in de transformatie van rafelrand ‘het Oostelijk Havengebied’ naar een woonwijk, met als hoogtepunt het KNSM-eiland, wat een Amsterdamse versie van de ‘Docs’ is geworden. Overigens is de transformatie nog steeds gaande. Het Cruquiuseiland wordt herontwikkeld waarbij de bestaande gebouwen bewaard blijven en ingepast worden tussen de nieuwbouwplannen.

Nieuw ontwikkelde gebieden
Last but not least zijn er de totaal nieuw ontwikkelde gebieden Zeeburgereiland en IJburg. Met name IJburg is een prachtig voorbeeld van ouderwetse Amsterdamse stadsuitbreidingen zoals Kattenburg, Prinseneiland en Java-eiland maar op een moderne leest. Het nieuwgewonnen land is een walhalla voor stedenbouwkundigen. De waterrijke omgeving wordt zoveel mogelijk in de wijken van IJburg geïntegreerd zodat het genot van het water voor iedereen bereikbaar is. De start was mede door de crisis aarzelend maar inmiddels is deze woonwijk een populaire bestemming en niet alleen onder gezinnen. Het succes van IJburg is ook tot uitdrukking gekomen in de sterk stijgende huizenprijzen.

Als je de ligging van stadsdeel Oost in een groter perspectief bekijkt dan heeft het een verbindende functie tussen de stad Amsterdam en de nabijgelegen regio’s uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Van Duivendrecht en Diemen tot en met Weesp en Muiden, al deze gemeenten lagen ooit vrij van Amsterdam maar zijn inmiddels in meer of mindere mate met de stad verbonden. Trek je de vergelijking tussen de stad Amsterdam en andere wereldsteden zoals New York, Tokyo en Melbourne dan is stadsdeel Oost het hart van de Bay Area! In de toekomst zou de Bay Area in de Metropoolregio Amsterdam kunnen lopen van Durgerdam tot en met Muiden.

Kortom: stadsdeel Oost heeft een prachtige historie, is springlevend en heeft een fonkelende toekomst.
MVA-makelaar Niels Mayer, Ben uw makelaar
metropoolregio amsterdam klein

AMSTERDAM-OOST
Amsterdam-Oost is een stadsdeel van de gemeente Amsterdam in de Noord-Holland. Dit stadsdeel werd ingesteld in 2010 en is een samenvoeging van de vroegere stadsdelen Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg. Amsterdam-Oost heeft bijna 129.000 inwoners op een oppervlakte van ruim 30 km2.