Amsterdam-Zuidoost mva

‘Prijsontwikkeling hoogst in Zuidoost'


‘Prijsontwikkeling in Amsterdam-Zuidoost het hoogst’

Amsterdam-Zuidoost valt dit jaar letterlijk en figuurlijk in de prijzen; De nieuwbouwprijs 2017 is toegekend aan nieuwbouwproject ‘Emerald’ in de E-buurt en de huizenprijzen zitten in de lift. Met de realisatie van diverse nieuwbouwprojecten in 2017 zet Amsterdam-Zuidoost zich definitief op de kaart als geliefd stadsdeel om te wonen en kan het de concurrentie met de rest van Amsterdam ruimschoots aan.

De reeds vorig jaar ingezette prijsstijging zet zich in 2017 onverminderd voort en is met name de laatste twee tot drie maanden met ongekende snelheid toegenomen. Dit dankt het stadsdeel aan de doorverkoop van onlangs opgeleverde nieuwbouw.

Vooral in Venserpolder, een deel van Amsterdam-Zuidoost waar de prijzen van oudsher achterbleven bij de rest van Amsterdam-Zuidoost en waar woningen soms jaren in verkoop stonden, is een positieve trend waarneembaar. De verkoopsnelheid is hier aanzienlijk toegenomen en een groot deel van de woningen wordt hier momenteel boven de vraagprijs verkocht.

De positieve ontwikkeling van Venserpolder is mede te danken aan de ligging; vrijwel direct naast de succesvolle ontwikkeling van Holland Park. Bovendien heeft Venserpolder een goede infrastructuur en is het gebied goed bereikbaar met zowel het openbaar- als eigen vervoer.

Nieuwe doelgroepen ontdekken Amsterdam-Zuidoost; ouders die voor hun kinderen kopen, starters met een inkomen net onder modaal die elders niet terecht kunnen en wel in Amsterdam willen blijven wonen en, last but not least, beleggers. Deze laatste groep ziet duidelijk de (financiële) mogelijkheden op lange termijn en de positieve ontwikkeling van dit stadsdeel. Hoewel de explosieve toename van prijzen in Amsterdam-Zuidoost de laatste maanden nog niet is verwerkt in de laatste cijfers, volgt Amsterdam-Zuidoost de trend van de rest van Amsterdam.

Het aanbod van alle type woningen loopt terug, met de nadruk op appartementen. In een periode van tien jaar (vanaf 2007) is de mediane verkoopprijs – na een aanvankelijk sterke daling in de crisisjaren, met het dieptepunt in 2013 – aan een duidelijke opmars begonnen. Qua absolute prijs moet Amsterdam-Zuidoost de andere stadsdelen nog voor zich dulden. Echter, de prijsontwikkeling in Amsterdam-Zuidoost is van alle stadsdelen het hoogst. Er is sprake van een duidelijke inhaalslag.

De gemiddelde prijsstijging in 2017 was 13,4% waarbij de appartementen met een prijsstijging van gemiddeld 18,4% de top vormen, gevolgd door de eengezinswoningen met een stijging van 8,9%. De looptijd van een gemiddelde woning is naar een laagterecord gezakt. Een woning staat op dit moment gemiddeld 26 dagen te koop. Het verschil tussen vraag-en laatprijs is negatief, wat inhoud dat het grootste deel van de woning verkocht wordt voor een prijs die hoger is dan de vraagprijs.

De mediane transactieprijs voor woningen in Amsterdam-Zuidoost ligt momenteel op € 189.500. Voor eengezinswoningen is dit € 246.600 en voor appartementen na 1990 € 229.000. Voor appartementen van voor 1990 liggen de prijzen iets lager, € 168.800. Echter zijn het nog steeds de hoogste prijzen van de laatste tien jaar.

Met een gemiddelde vierkante meterprijs van € 2.231, € 2.322 voor eengezinswoningen, € 2.573 voor appartementen van na 1990 en € 2.264 voor iets oudere appartementen is Amsterdam-Zuidoost een zeer aantrekkelijk stadsdeel om te wonen en te investeren.

MVA-makelaar Jonneke Bach, ERA Van de Steege
metropoolregio amsterdam klein
AMSTERDAM-ZUIDOOST
Amsterdam-Zuidoost is een stadsdeel van de gemeente Amsterdam en werd ingesteld in 1987. Amsterdam-Zuidoost heeft een oppervlakte van 22,08 km² en telde in 2003 84.811 inwoners. Zuidoost grenst niet aan de rest van de gemeente Amsterdam, maar wordt hiervan gescheiden door de gemeenten Ouder-Amstel (in het bijzonder het dorp Duivendrecht) en Diemen.